Голема Албанија реалност или само идеја и пропагaнда

Повторното актуелизирање на иницијативата за формирање на Републиката Илирида коинцидира со се погласните идеи за соединување на Албанците од сите „етнички територии“.

Радикални политички претставници на Албанците од Македонија и Албанија во Тирана потпишале договор за поддршка на иницијативата за соединување на „сите албански територии“. Заедничката држава би се викала Илирида, наведува српскиот весник „Вечерњи Новости“.  Договорот, наводно е составен од четири члена, кои ги прецизираат условите и начинот на формирање на новата албанска држава на Балканот. Во текстот стои дека договорот го потпишале членови на раководството на таканаречената република Илирида од Македонија и албанското собрание на граѓански патриоти-самопрогласениот претседател Невзат Халили и премиерот Салман Баки, како и Таулант Венка Капа.

Повеќе

Коментари

коментари

Би можело да ве интересира: