Прополис лечи се: Помага при кашлање, воспалено грло, па дури и кожни инфекции

Прополисот е природен антибиотик и помага при превенција на сезонските болести.

Покрај тоа што го зајакнува имунитетот, прополис  помага и кога болеста веќе се појавила. Ги олеснува симптомите на грипот и е ефикасен во лечења на кашлицата, воспалено грло, синуси или крајници. Кремот од прополис е одлично средство за лечење габни и бактериски инфекции на кожата.

Истражувањата покажуваат дека намалува ризик од рак за дури 53%. За разлика од синтетичките антибиотици, прополис не делува само на бактериите, туку и на вирусите, нема штетни ефекти, а и бактериите не создаваат отпорност на него. Заради неговата широка употреба тој се вика лекот на 21. век.

Внимателно при употреба на порполис се препопачува единствено на заболените од астма и алергија на полен кои пред користењето на овој препарат би требало да се посоветуваат со лекар.

Капките од прпополис (10%) обично се земаат 2 до 3 пати на ден така што се ставаат 20 капки во вода, на лажичка со мед или шеќер. Многу се корисни и спрејовите за нос и грло со екстракт од прополис.

Прополис може да помогне на оштетени бубрези и црн дроб кои предизвикуваат шеќерна болест, а поттикнува и разградување на мастите. Помага при третмани за алергија, артритис и пореметување на зглобовите, екцема и дерматритис, синдром на хроничен умор и различни вирусни инфекции, а научниците моментално го истражуваат неговото делување на тумурите.

Коментари

коментари

Би можело да ве интересира: