Шојбле. ЕУ треба да заземе поактивна улога на меѓународната сцена

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble gives a press conference on March 21, 2012 in Berlin. The German cabinet had approved before a bigger-than-expected budget deficit for the current year 2012 to take into account the country's increased contribution to a eurozone rescue fund.     AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Поврзани вести

Германскиот министер за финансии, Волфганг Шојбле, изјави дека Европската Унија треба да заземе поактивна улога на меѓународната сцена.

Според него, одоговорот на различните проблеми – од безбедноста до климатските промени, е е во тоа земјите членки да бидат обединети и да престанат да се потпираат на САД.

Ветеранот во Владата на канцеларката Ангела Меркел, изјави дека Европа чекаше премногу долго време САД да дејствуваат место неа и и да го компенизираат дефицитот во политиката на ЕУ.

„Крајно време е повеќе да размислиме за меѓународната улога на Европа, освен за се она што се работи внатре во ЕУ“, напиша Шојбле во статијата за „Функе“, што е објавена денеска, на првиот ден од Минхенската конференција за безбедност.

#Коментари

Останати вести од оваа рубрика:

Коментари

коментари

Back To Top