Македонците во Мала Преспа го одбележаа празникот Голема Богородица

Поврзани вести

Македонците од Мала Преспа го одбележаа празникот Успение на Пресвета Богородица во селото Церје.

– Во дворот на црквата, чиј патрон е празникот, беа не само сегашни жители на селата од Мала Преспа, туку и поранешни жители и нивни потомци, кои денеска живеат во други делови на Албанија, но и соседните земји. Посебно тука беа Церјани за кои важи изреката, каде и да се, за овој празник тука да се, изјави Васил Стерјовски.

Со нив беше и градоначалникот на општина Пустец, Едмонд Темелко, кој честитајќи им го празникот им посака здравје, среќа и благосостојба.

По литургијата во црквата „Успение на Пресвета Богордица“, одбележувањето продолжи со македонски песни и ора и скромна закуска во црковниот двор.

#Коментари

Останати вести од оваа рубрика:

[fbcomments]
Back To Top