Oбјавени писмата што генерал Праљак ги напишал пред самоубиството- еве што порачува

Поврзани вести

Деновиве хашкиот трибунал ги објави резултатите на истрагата за тоа како хрватскиот генерал Праљак воопшто стигнал до отровот со кој што се самоуби и како успеал да го прошверцува во судница.

Одговорот е: Обединетите Нации официјално не знаат како човек стигна до отров и им се самоуби во нивен затвор. Во меѓувреме Дневник.хр ги добива двете писма кои генералот ги напишал на два дена пред самоубиството.

Писмата се напишани во понеделник 27 ноември, два дена пред објавувањето на пресудата и последователното самоубиство на генералот. Како што пишува Дневник „двете се штури, јасни, без патетики или каква било нерационалност.“

Првото писмо е до семејството и во него Праљак без ни трошка двоумење пишува дека живот како осуденик за воени злосторства за него не е прифатлив:

„Фамилијо!

Одлуката за прекинување на живеењето, во случај да бидам прогласен за виновен, ја донесов одамна – смирено, промислено, самосвесно.

Ваш,

Слободан Праљак.“

Второто писмо е директно до сопругата:

„Каќо!

Мислам дека писмото ‘Фамилија’ ќе мора да го обелодениш за да спречиш бескрајни нагаѓања, лаги, јадна психологија итд.

Твој

Праљак.“

#Коментари

Останати вести од оваа рубрика:

[fbcomments]
Back To Top