Поддршката за демократскиот систем во Австрија е намалена

Поврзани вести

Поддршката за демократскиот систем во Австрија е намалена во последната деценија или една четвртина од граѓаните сакаат земјата да биде раководена од автократски лидер, покажуваат резултатите од анкетата на Институтот СОРА, кој ги испитува демократските тенденции.

На прашањето дали сакате Австрија да има силен лидер 23 отсто од испитаниците одговориле потврдно, додека во 2007 година нивниот процент изнесувал 14.

Во истиот период од 44 намален е на 32 отсто од луѓето кои се задоволни од начинот на функционирање на демократијата во Австрија.

Но, зголемен е бројот на Австријци кои се убедени дека не можат да влијаат врз властите.

#Коментари

Останати вести од оваа рубрика:

Коментари

коментари

Back To Top