Штип ќе прими ист број на мигранти колку што ќе прими цела Швајцарија

Поврзани вести

Во однос на мигрантите, кои Заев и СДСМ сакаат да ги примат во Македонија, неспорно е дека Македонија со својата моментална ситуација, и нерешените прашања не може да си дозволи 150 илјади мигранти.

Заев  упорно сака да не става на исто рамниште со европските држави.

Швајцарија, како европска држава, претставува најбезбедна економска сила во светот, а граѓаните на добиваат 2800 евра минимална плата месечно. Според податоците, во 2016 година легално издала азил на само 7 илјади мигранти, а одбила 24 илјади други барања покрај наложувањето од Женевската конвенција да примат секој кој ќе им побара помош.

“Ние не сме во Европската заедницата, ние сме слободни во нашите одлуки,  треба да направиме се што е за доброто на Швајцарија, многу е швајцарски што сакаме да си ја држиме земјата таква каква што е“  – изјави градоначалникот на  Обервил- Лиел, село во Швајцарија во кое 2 илјади  граѓани одбиле да примат околу 10 мигранти и одбрале да платат 300 илјади долари како надоместок за тоа.

Уште еден важен факт за Швајцарија е тоа што, економијата и стандардот им е толку стабилен што граѓаните одржале референдум каде изгласале да им се намали минималната плата и истата да биде под 2500 евра, а останатите приходи да одат во социјална помош. И покрај ова буџетот на државата проследи вишок на средства минатата година.

Заев во Штип сака да вдоми 6000 мигранти,на 2300 веќе не вработени луѓе , во однос на Обервил- Лиел, кое има 2000 жители и само 32 невработени, каде градоначалникот одбива да прими дури и 10 мигранти, со цел да ја заштити економијата и безбедноста .

Математиките ја докажуваат нелогичноста на власта на Заев.

#Коментари

Останати вести од оваа рубрика:

[fbcomments]
Back To Top