Цукерберг ќе биде сослушуван пред Конгресот на САД за „Кембриџ аналитика“

Поврзани вести

Марк Цукерберг ќе се појави пред Комитетот за енергија и трговија во Долниот дом следната среда за да одговори на прашањата за контроверзноста на „Кембриџ аналитика“.

“Ова сослушување ќе биде важна можност да се расветлат проблемите со доверливоста на податоците за потрошувачите и да им се помогне на сите американци подобро да разберат што се случува со нивните лични информации преку интернет”, напиша претседателот на комитетот Грег Валден (R-Ore.) И демократскиот кандидат Френк Палоне (DN .J.) Во изјавата за медиумите: “Ја цениме подготвеноста на г-дин Цукерберг да сведочи пред комитетот, и со нетрпение го очекуваме да одговори на нашите прашања на 11-ти април.”

Меѓутоа, по изборите – и долго пред неодамнешните откритија – Кембриџ призна дека не користел психографски техники во претседателската кампања, што значи дека податоците на Фејсбук најверојатно немале значајна улога на изборите во 2016 година.

Сепак, излегувањето од Кембриџ инспирираше широка дебата за практиките на приватност на Фејсбук. До 2015 година Фејсбук им додели на програмерите на апликациите либерален пристап до податоците на корисниците на Фејсбук, а критичарите велат дека Кембриџ е далеку од единствената фирма која ги собира податоците од Фејсбук за сомнителни цели.

Фејсбук вели дека ги заостри своите правила значително во текот на последните три години и дека сега е во процес на темелна ревизија за да се осигура дека сите податоци собрани во раните години, да не се злоупотребуваат во иднина. Но, критичарите го притискаа Фејсбук да сторат повеќе во врска со заштитата на приватноста на корисниците.

Цукерберг ќе има можност да ги објасни напорите на Фејсбук за приватноста кон членовите на Конгресот следната среда. Тој веќе потврди дека Фејсбук направил грешка, опишувајќи го излегувањето од Кембриџ како “прекршување на довербата” со корисниците, и можеме да очекуваме од него повторно да се изрази некаков вид на заговор за време на сослушувањето.

#Коментари

Останати вести од оваа рубрика:

[fbcomments]
Back To Top