**Вовед**

Добредојдовте во нашето видео за осум неверојатни намирници кои ги смируваат автоимуните болести. Дали сте уморни од чувството дека постојано се борите со сопственото тело? Дали чувствувате хронична болка, замор и воспаление што го отежнува уживањето во животот? Па, имаме неколку возбудливи вести за вас. Во ова видео ќе откриеме како можете да ги ублажите симптомите на автоимуните болести и да го подобрите целокупното здравје преку употреба на специфична храна.

Автоимуните болести се група на нарушувања во кои имунолошкиот систем погрешно ги напаѓа и уништува здравите телесни ткива. Тоа е како вашето тело да е во постојана состојба на конфузија, да се напаѓа себеси наместо штетните напаѓачи како вируси и бактерии. Но, дали знаевте дека постојат повеќе од 80 различни видови на познати автоимуни болести? Така е, од ревматоиден артритис до лупус и од дијабетес тип 1 до псоријаза, овие состојби споделуваат слични симптоми и покрај тоа што влијаат на различни делови од телото.

Добрата вест е дека промените во исхраната можат да помогнат да се смири вашиот хиперактивен имунолошки систем. Со вклучување на само неколку неверојатни намирници во вашата дневна рутина, можете да обезбедите ослободување од тие болни состојби. Во ова видео, ќе дознаеме точно кои се тие осум неверојатни намирници и како тие можат да ви помогнат да ја преземете контролата над вашата автоимуна болест. Затоа, земете закуска, седнете и ајде да започнеме.

**семки од сончоглед **

Број осум: семки од сончоглед. Дали барате начин да го зајакнете вашиот имунолошки систем и да ги ублажите симптомите на вашата автоимуна болест? Не гледајте подалеку од семки од сончоглед. Овие мали, но моќни семиња се богати со хранливи материи кои можат да помогнат во ребалансот на вашите имунолошки клетки и да се борат против хроничното воспаление.

Една од клучните компоненти на семките од сончоглед е витаминот Е. Всушност, порција од 100 грама семки од сончоглед може да даде до двојно повеќе од препорачаната дневна доза на овој важен витамин. Но, зошто витаминот Е е толку важен за оние со автоимуни болести? Кога имунолошкиот систем го напаѓа телото, тоа често значи дека две основни клетки, TH1 и TH2, се неурамнотежени. За среќа, здравото ниво на витамин Е може да помогне во зајакнувањето и ребалансот на овие клетки, според истражувањето по клеточно лабораториско тестирање.

Но, тоа не е се. Семките од сончоглед, исто така, содржат минерали од селен, кои можат да помогнат во борбата против слободните радикали во телото, па дури и да ги ублажат симптомите поврзани со тироидитис Хашимото, автоимуна болест која влијае на тироидната жлезда. И во една студија спроведена во Австрија, докторантите открија дека пептидите од сончогледот дури можат да ја смират болката поврзана со хронични воспалителни болести.

Затоа, посипете малку семки од сончоглед на вашиот јогурт или салата за вкусен и хранлив начин да го поддржите вашиот имунолошки систем и да се борите против фрустрирачките симптоми на автоимуните болести. Иако се потребни повеќе истражувања, сегашните податоци сугерираат дека семките од сончоглед и нивните компоненти, вклучително и витаминот Е, се одлична помош за вашето тело во борбата против автоимуните болести.

**Екстра вирџин маслиново масло**

Број седум: екстра девствено маслиново масло. Екстра девственото маслиново масло не е обично масло за готвење; може да го има клучот за ублажување на болката и воспалението поврзани со автоимуните болести. Неодамнешните студии покажаа дека содржи две главни компоненти кои играат суштинска улога во управувањето со воспалението: олеинска киселина и олеокантални антиоксиданти.

Олеинската киселина, мононезаситена масна киселина, е во фокусот на многу студии. Во експериментот од 2020 година на стаорци со автоимуни болести, истражувачите го забележаа влијанието на олеинската киселина пронајдена во екстра девственото маслиново масло. Резултатите беа ветувачки. Екстра девственото маслиново масло може да заштити од оксидативен стрес и нерамнотежа во здравите клетки што може да ги влоши автоимуните болести.

Но, тоа не е се. Екстра девственото маслиново масло содржи и олеокантални антиоксиданси, кои се покажаа како терапевтско решение за третман на воспалителни болести. Студијата објавена од Science Direct сугерираше дека олеоканталот може да биде клучот за ублажување на болката поврзана со автоимуните болести.

Додавањето на една до две лажици екстра девствено маслиново масло во вашите оброци може, со текот на времето, да донесе смирувачки придобивки од ова моќно масло. Затоа, следниот пат кога ќе сакате да додадете малку вкус на вашите оброци, размислете да посегнете по екстра девственото маслиново масло – вашето тело ќе ви се заблагодари.

**Слатки компири **

Број шест: слатки компири. Барате здрав и вкусен зеленчук за да го додадете во вашата исхрана? Не гледајте подалеку од слатки компири. Без разлика дали преферирате варени, парени, печени или пире, слаткиот компир е разноврсна и богата со хранливи материи опција која може да му користи на вашиот имунолошки систем.

Една од придобивките на слатките компири е тоа што не содржи алкалоиди од ноќна нијанса, кои се поврзани со симптоми поврзани со алергија. Наместо тоа, слатките компири се богати со калиум, бета-каротен антиоксиданси, витамин Ц и витамин А. Овие хранливи материи работат заедно за да ја поддржат здравата заштита на клетките, да го намалуваат недостатокот на витамини предизвикан од автоимуни болести и го смирува воспалението.

Недостатокот на витамин А е поврзан со повеќе автоимуни болести, вклучително и мултиплекс склероза. Во една студија за мултиплекс склероза, истражувачите откриле дека додавањето суплементи на витамин А може да ги намали IFN-g клетките, за кои се верува дека играат значајна улога во автоимуните болести и да го стимулираат производството на заштитни антигени.

Во меѓувреме, бета-каротенот кој се наоѓа во слатките компири, исто така, се покажа дека има придобивки за автоимуните болести. Студијата од 2012 година покажа дека бета-каротинот може да го инхибира производството на цитокински клетки, што може да го намали воспалението на имунолошкиот систем.

Еден голем сладок компир е доволен за да ви го обезбеди препорачаниот дневен внес на витамин А и каротин. Па зошто да не го вклучите слаткиот компир во вашите редовни оброци? Не само што се хранливи, туку и имаат одличен вкус.

**Масна риба **

Број пет: масна риба. Ако сте љубител на риба, имате среќа. Не само што рибата е вкусен додаток на секој оброк, туку одредени видови риби всушност можат да бидат супер корисни за оние со автоимуни болести. Значи, што е финтата? Ќе треба да изберете масни видови риби како лосос, сардина, харинга, скуша или аншоа, кои се богати со омега-3 масни киселини EPA и DHA.

Но, зошто овие масни киселини се толку важни? Истражувањата покажаа дека омега-3 масните киселини можат да го инхибираат воспалителен маркер наречен Ц-реактивен протеин, кој е поврзан со влошување на автоимуните реакции. Всушност, прегледот на експериментите со животни и клиничките испитувања покажа дека дополнувањето со рибино масло може значително да има корист за автоимуни болести како артритис, Кронова болест, улцеративен колитис и лупус.

Сите овие болести имаат високо ниво на проинфламаторен цитокин наречен IL1, кој може да се намали со омега-3 масни киселини. Но, не се работи само за зголемување на внесот на омега-3. Експертите исто така ја забележуваат важноста од балансирање на внесот на омега-3 со омега-6 масни киселини, кои се полинезаситени масти кои се наоѓаат во одредени растителни масла и преработена храна.

Нерамнотежата помеѓу овие два типа на масти всушност може да го влоши производството на цитокини кај пациенти со автоимуна болест. Затоа е важно да се консумира омега-3 во контролирана количина. Иако индивидуалните потреби може да варираат, експертите препорачуваат да јадете масна риба најмалку два пати неделно за да ги искористите придобивките од омега-3 масните киселини. Значи, без разлика дали ќе се одлучите за филе лосос, чинија со сардини или харинга, вашите пупки за вкус и вашиот имунолошки систем ќе ви се заблагодарат.

**куркума**

Број четири: куркума. Автоимуните болести може да бидат предизвик за справување, бидејќи имунолошкиот систем погрешно ги напаѓа здравите клетки во телото, што доведува до хронично воспаление. За среќа, некои зачини, како куркумата, може да го имаат клучот за смирување на имунолошкиот систем. Се покажа дека куркумата, златен зачин кој најчесто се наоѓа во индиската и блискоисточната кујна, има ветувачки ефекти врз широк спектар на автоимуни болести.

Утврдено е дека активната состојка во куркумата, куркуминот, го намалува производството, активирањето и миграцијата на антителата, што ја прави одлична алатка за автоимуна рамнотежа. Истражувањата сугерираат дека куркуминот може да спречи автоимуни болести со регулирање на цитокините во сигналните патишта на имуните клетки, што го прави ефикасно средство за автоимуни заболувања на кожата и ткивото, како што се мултиплекс склероза и псоријаза.

Всушност, рандомизирана студија покажа дека куркуминот може да ги смири плаките на псоријазата кога се активира со терапија со видлива светлина. За да внесете повеќе куркума во вашата исхрана, можете да ја додадете во сосови, чорби или да уживате во неа во форма на лековит пијалок како лате од куркума. Сепак, од суштинско значење е овој зачин да се комбинира со комплементарни третмани за да се постигнат оптимални резултати во намалувањето на воспалението и ребалансот на имунолошкиот систем. Генерално, контролирањето на хроничното воспаление е клучно за управување со автоимуните болести.

** Зелен чај **

Број три: зелен чај. Зелениот чај, топол пијалок кој се ужива низ целиот свет, станува сè попопуларен поради неговите здравствени придобивки. Една од неговите потенцијални придобивки е неговата способност да го смирува имунолошкиот систем. Овој чај е преполн со епигалокатехин галат (EGCG), силен антиоксиданс за кој е откриено дека го намалува производството на цитокински клетки, кои играат улога во автоимуните болести.

Јапонски преглед во 2016 година ја проучуваше ефективноста на EGCG соединенијата на зелениот чај врз воспалението. Истражувачите забележале дека зелениот чај ефикасно ги намалува проинфламаторните клетки во телото по испитувањето на различни клеточни, животински и човечки експерименти. Друга студија отиде подлабоко во врската помеѓу зелениот чај и автоимуниот одговор. Истражувачите ја хранеле секоја група стаорци со различни дози на зелен чај во текот на три недели пред да предизвикаат артритис, автоимуна болест, кај животните. Резултатите покажаа дека високата концентрација на зелен чај ја намалува концентрацијата на цитокините и сериозноста на автоимуниот одговор.

Додека зелениот чај може да има многу здравствени придобивки, неопходно е да се напомене дека содржи кофеин. Затоа, за да ги искористите неговите лековити придобивки без да предизвикате повеќе воспаленија, најдобро е да ја ограничите потрошувачката на една чаша дневно или како што е препорачано од вашиот лекар.

**печурки **

Број два: печурки. Можеби сте слушнале дека намалувањето на потрошувачката на месо и млечни производи може да помогне во олеснување на симптомите, но тоа може да значи и пропуштање на основните хранливи материи како витаминот Д. Зошто е витаминот Д важен? Активната форма на овој витамин игра улога во регулирањето на имуните клетки. Сепак, оние кои страдаат од автоимуни болести како лупус, артритис или дијабетес често имаат недостаток на овој критичен витамин. Кога телото нема доволно витамин Д, му станува потешко да одржува рамнотежа во својот имунолошки систем.

За оние кои имаат недостаток, медицинската заедница обично препорачува суплементација на витамин Д, но јадењето печурки може да обезбеди и одредена заштита. Кога се одгледуваат, печурките можат да впијат значителна количина на витамин Д од сонцето, што ви дава дневен извор на оваа витална хранлива материја. Сепак, потребни се повеќе истражувања за да се потврди користа од печурките и се советува да се консултирате со вашиот лекар пред самостојно да го дозирате витаминот Д.

**Лиснато зеленило**

Број еден на нашата листа: лиснато зеленило. Овие централи со хранливи материи се неопходни за смирување на автоимуните болести. Лиснатите зелени како спанаќот, кељот, блитвата и зеленчукот се преполни со витални хранливи материи како што се витамините А, Ц, Е и К, како и минерали како магнезиум и калциум. Овие хранливи материи играат клучна улога во поддршката на вашиот имунолошки систем и намалување на воспалението.

Посебно, лиснатиот зеленчук е богат со антиоксиданси како флавоноиди и каротеноиди, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес – клучен фактор во развојот и прогресијата на автоимуните болести. Високата содржина на влакна во лиснатите зеленило, исто така, го промовира здравјето на цревата, кое се повеќе се препознава како главен играч во автоимуните нарушувања. Здравото црево може да помогне во регулирањето на имунолошкиот систем и да ја намали веројатноста за автоимуни избувнувања.

Покрај тоа, лиснатите зеленило обезбедуваат хлорофил, кој може да помогне во детоксикација на телото со неутрализирање на штетните токсини и поддршка на функцијата на црниот дроб. Вклучувањето на разновидни лиснати зеленило во вашата исхрана може да помогне да се одржи балансиран имунолошки одговор и да се ублажи хроничното воспаление поврзано со автоимуните состојби.

Значи, без разлика дали ги фрлате во салата, ги мешате во смуди или ги пржите со лук, лиснатиот зеленчук е одличен начин да го нахраните вашето тело и да го смирите вашиот имунолошки систем.