Категорија: Религија

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобен маченик Агапиј

ДЕНЕСКА Е СВ. АГАПИЈ: Со него се слават и шесте маченици – Публиј, Тимолај, Ромил, двајца Александри и двајца Дионисии

(видео) ХУМАНИТАРЕН КОНЦЕРТ СО БОЖЈИ БЛАГОСЛОВ: Анета и Молика ќе пеат за обнова на цpквата Пресвета Богородица во Битола

ДЕНЕСКА Е ПРЕП. БЕНЕДИКТ: Од училиште излезе како „ненаучен мудрец и разумен незнајко“, а Бог му даде многу духовни дарови

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преп. Бенедикт Нурсиски, кој избегал од распуштениот живот во Рим и започнал монашки

ЧЕТВРТА СЕДМИЦА ОД ВЕЛИКИОТ ПОСТ: Недела на свети Јован Лествичник

ДЕНЕСКА Е СВ. НИКИФОР: Моштите прво биле положени во црквата Св. Софија од каде бил прогонет за време на животот

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Пренос на моштите на св. Никифор во црквата Св. Апостоли

ЛЕШОЧКИ МАНАСТИР: Годинава првпат црковна литургија по повод празникот Св. Кирил Лешочки кој лани беше прогласен за светец

ПРЕП. ТЕОФАН ИСПОВЕДНИК: Сиот раскош и неговото огромно богатство станаа безвредни, кога Господ Христос зацари во неговата душа