Категорија: Религија

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобен Иларион Исповедник

ПOГЛАВАРОТ НА ИВЗ ЗА РАМАЗАН БАЈРАМ: Го молиме Возвишениот Алах да престанат сите војни во светот и да владее мир насекаде

УТРЕ НЕРАБОТЕН ДЕН ВО МАКЕДОНИЈА: МТСП на граѓаните од муслиманска вероисповед во земјава им го честита празникот Рамазан Бајрам

ДЕНЕСКА Е СВ. МАТРОНА: Сиромашна девојка, слугинка во Солун во куќата на Евреин, чија жена ја измачуваше поради верата во Христос

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. мач. Матрона, сиромашна солунчанка, која господарката ја умре од глад, а народот и подигна црква

ДЕНЕСКА Е СОБОР НА СВ. АРХАНГЕЛ ГАВРИЛ: Празник на големиот Господов гласник, eден од седумте серафими најблиски до Бога

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Собор на св. архангел Гаврил

ДЕНЕСКА Е БЛАГОВЕШТЕНИЕ: Со архангелската благовест и слегувањето на Светиот Дух врз Пречистата Дева, започна спасението на луѓето

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Благовештение, празник на кој се слави веста за повторното единство на Бога и човекот

ДЕНЕСКА Е БЛАГОВЕШТЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: БЛАГОВЕЦ – празник на радосната вест и на пролетната убавина