Категорија: Религија

УТРЕ Е КРСТОВДЕН: Строг пост за Воздвижение на чесниот крст на кој бил распнат Исус, кој е наречен и животворен поради чудотворната моќ

ДЕНЕСКА Е СВ. КОРНИЛИЈ СТОТНИКОТ: Крстен од апостол Петар, беше прв од незнабошците што ѝ пристапија на Божјата Црква

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. свештеномаченик Корнилиј – Претпразненство на Крстовден

ДЕНЕСКА Е СВ. АВТОНОМ: Незнабошците јурнаа во црквата и го убија свештеномаченикот во олтарот за време на богослужбата

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. свештеномаченик Автоном

СПАСОВСКИ ВО МАНАСТИРОТ СВ. ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДОВО: Тоше го нарекуваше втор дом поради духовниот мир кој го пронаоѓаше во него

ДЕНЕСКА Е ПРЕП. ТЕОДОРА: Мажот дојде на погреб и до смртта остана во келијата на својата жена која изврши прељуба наговорена од бајачка

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобна Теодора

ТРИТЕ СВЕТИ СЕСТРИ МАЧЕНИЧКИ: Минодора, Митродора и Нимфодора се предадоа на пост и молитва, а Бог им даде дар на чудотворство

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченички Минодора, Митродора и Нимфодора