Категорија: Историја

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: На Лопушник е убиен поетот Кочо Рацин, а во Вавилон смртта го победи непобедивиот Александар Македонски

(видео) НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Ваташа е објавено дигање на Тиквешкото востание против српскиот окупатор, за кое долго молчеа и историчарите

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Демирхисарско загинал војводата Веле Марков, кој со 15 комити цел ден воделе бој против 500 души аскер и башибозук

Додека овде шарените го плукаа споменикот на цар Самоил, Бугарите му градат обележја на секој чекор

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Тиквешко во борба со бугарскиот окупатор херојски загина Д.А. Габерот, а во Охридско е роден писателот Ванчо Николески, кој ги опејуваше македонските херои

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Заврши бомбардирањето од НАТО врз СРЈ, во кое загинаа 1.200 цивили, а во Македонија дојдоа 360.000 бегалци од Косово

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Колешино е роден Видое Подгорец, авторот на Белото Циганче, роман со кој пораснаа многу генерации во Македонија

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Тешко ранет во борбата со бугарскиот окупатор, не се предаде, се самоуби македонскиот народен херој Блажо Т. Чичето

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во 1951 година е формирана Матицата на иселеници од Македонија, чиј број до 1964 година бил 580.000 Македонци

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Враќајќи се од Егејска Македонија, во борба против бугарскиот окупатор загина македонскиот композитор Панче Пешев