Категорија: Историја

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Охрид е прогласена автокефалност на МПЦ, а тоа предизвикало бура во СПЦ која трае до денешни дни

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Почина големиот македонски артист Ристо Шишков, прогонет од родната Егејска Македонија, а кодошен и затворан во Вардарска

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Кратово е роден гемиџијата Павел Шатев, во Штип е убиена В.Ц. Трена, а во Скопје слетал првиот патнички авион кој можел да носи 5 патници и 290 кг багаж

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Тивко е на Ножот 114 години по почесниот турски плотун за македонските јунаци од епопејата кај прилепско Ракле

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во борба со бугарскиот окупатор во Струмица загина македонскиот народен херој Благој Јанков Мучето

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во логорот Голи Оток почина Панко Брашнар, првиот претседавач со АСНОМ, чии коски до денес не се пренесени во Македонија

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: „Да, Република Македонија, да“ – големиот семакедонски протест против Лисабонската декларација на ЕУ за смена на името

ЕКСКЛУЗИВНО – БЕЛГРАДСКА ПОЛИТИКА, ЈУНИ 1908 Г.: Како е договорена автономија на Македонија со главен град Солун меѓу рускиот цар и англискиот крал!

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Од Солун за Скопје тргна првиот воз, грчка војска го уби војводата Васил Чакаларов, а бугарска народниот херој Цветан Димов

ВО НОВ ЗЕЛАНД ВО 1941-ВА: Македонците се ултрапатриoти, окупирани и поделени, тие остануваат Македонци иако Македонија веќе ја нема