Категорија: Историја

ПРОФ. АТАНАСОВСКИ: Злоупотребата на св. Кирил и Методиј во политички цели (Чии корени влече денешниот македонски јазик?)

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Тешка битка на војводите Славејко Арсов и Атанас Бабата и офанзивата во Арачиново за чистење од албанските терористи

(видео) НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Од подмолна предавничка рака загина војводата Добри Даскалов, а во Галичник е роден македонскиот златен глас Александар Сариевски

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Почна Тиквешкото востание против српскиот окупатор, во кое загинаа 1.000 Македонци и беа изгорени 1.000 куќи и дуќани

На денешен ден, по шест годишен затвор, почина Ристо Шишков

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Роден е Васил Василев, еден од двајцата Македонци од Пиринска Македонија кои учествувале на трите заседанија на АСНОМ

(видео) НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Бугарскиот окупатор стрела 12 македонски синови од Ваташа, од кои најмладиот беше дете, имаше само 15 години

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во неразјаснета сообраќајка кај Фариш загина архиепископот г.г. Ангелариј, етикетиран по говор на гробот на Гоце Делчев

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Роден е гемиџијата Павел Шатев, а по смртта комунистичките власти не дозволиле да биде погребан во родното Кратово

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Бугарски врховисти го убија македонскиот револуционер Симеон Кавракиров, роден во Солун и следбеник на Гоце Делчев