Што јаделе луѓето во времето на Исус
1. Леб
Лебот бил најосновната храна. Тоа било синоним за издржување. Се собирале сите трошки поголеми од маслинка. Лебот никогаш не се сечел, само се кршел. Сиромашните јаделр леб од јачмен, богатите јаделе пченичен леб. Лебовите биле обично тркалезни.
2. Млеко
Кравјото млеко било ретко; имало релативно малку крави на арапскиот Блиски Исток. Многу попопуларно биле овчото и козјото млеко. Брзо се расипувало, па сирењето било многу вообичаено.
3. Мед
Медот бил главниот засладувач кој се користел во готвењето. Шеќерот од трска бил непознат во Израел, но медот бил толку изобилен што се извезувал. Сокот од грозје исто така се користел како засладувач.
4. Месо
Само богатите можеле да си дозволат да јадат месо секој ден. За сиромашните, тоа беше ограничено на големи празници. Би било избрано постаро животно за колење; обично се гоело однапред. Коза и јагнешко биле најпопуларните видови месо. Во Израел имаше малку кокошки. Свинското месо било забрането, а кравите биле ретки. Понекогаш се колеле телиња, но само за богатите. На Тајната вечера, Исус веројатно јадел јагне. Лука 22:7 вели: „И дојде денот на бесквасните лебови, кога требаше да се заколе пасхалното јагне. “. Жртвените животни потоа се вареле и јаделе.
5. Риба
За повеќето обични луѓе, рибата била поважна од месото. Лебот и рибата сочинувале вообичаен оброк — ова е илустрирано со чудото на лебовите и рибите на брегот на езерото во Галилеја. Исус, исто така, готви риба на оган. Рибата била изедена набргу откако била фатена. Сите остатоци беа многу солени за да се зачуваат. Рибата служела и како основа на гарамот . Овој римски сос од риба се правел со оцет, вино или масло. Гарам стана многу популарен во Израел околу времето на Исус.
6. Јаткасти плодови и горчливи билки
Овие биле главна храна бидејќи биле евтини. Оревите и билките често се береле во дивината. Горчливите билки се спомнати во Библијата – тие биле дел од првобитниот празник Пасха во Егзодус 12:8. Оваа фраза се однесува на крес, магдонос и ендиви. Јаткастите плодови обично се печеле. Ф’стаците и бадемите биле најзастапени сорти.
7. Маслинки
Исус и неговите ученици веројатно јаделе маслинки секој ден. Маслиновото масло исто така беше составен дел од исхраната. Всушност, ова не е променето во Медитеранот. Во Израел има многу маслинки. Маслиновото масло често се користело за ароматизирање на лебот.
8. Овошје
Најважните плодови се смокви и урми. Тие се служеле по оброкот како десерт. Грозјето и калинките биле исто така вообичаени, но биле достапни само сезонски. Смоквите и урмите, сепак, можеле да се исушат и конзервираат. Од нив често се правеле харосети . Тоа е еден вид густ намаз кој и денес е популарен како пасхално јадење. Гаросет понекогаш вклучува јаболка, јаткасти плодови, зачини и сокови од цитрус. Често се служи како прелив за бесквасен леб.
9. Зачини
Солта била изобилна во Израел благодарение на Мртвото Море. Се користело за зачувување на одредена храна. Зачините вклучуваат сенф, ким, шафран, коријандер и слезово. Биберот, сепак, бил редок и скап. Исто и циметот. Овие зачини биле увезувани од Далечниот Исток и биле достапни само за многу богатите.
10. Вино
Според Библијата, Бог го научил Ное да прави вино — ова покажува колку им било важно на Евреите. Лозјата и грозјето ги имало во изобилство во древниот Израел. Грозјето повремено се јадело директно, но повеќето од нив биле насочени кон правење вино. Исус и апостолите цело време пиеле вино. Се служеше и за време на Тајната вечера. Според Исус, виното е достапно дури и на небото:
„Но, ви велам, отсега нема да пијам од овој лозов плод до оној ден, кога ќе го пијам со вас нов во Царството на Мојот Татко.“. (Матеј 26:29).