Ширум Европа се откриени алармантни нивоа на жива во конзервирана туна, покажуваат најновите истражувања.

Истражувачите повикаа на итни, построги регулативи, истакнувајќи дека нивото на жива може да го оштети мозокот, бубрезите и е поврзано со некои видови на рак.

Истрагата во која беа вклучени речиси 150 лименки туна купени во Франција, Италија, Шпанија, Германија и Велика Британија покажа дека сите биле контаминирани со жива.

Живата е токсичен метал и силен невротоксин, кој може негативно да влијае на функцијата на нервните клетки. Изложеноста на овој метал може да ги оштети бубрезите и мозокот, а се поврзува и со поголем ризик од срцеви заболувања и рак.

Според сегашните закони на ЕУ и Велика Британија, границата за жива во туната е 1 милиграм по килограм и 0,3 милиграми по килограм за други риби, како што е бакаларот.

Сите 148 тестирани лименки туна содржеле жива – од кои околу 57 отсто ја надминале границата од 0,3 mg/kg жива, покажа истражувањето на невладините „Блум“ и „Фудвоч“ од Париз.

Понатаму, може да се купи во продавница во Париз имаше рекордно ниво на жива од дури 3,9 mg/kg, се вели во извештајот, 13 пати повеќе од границата од 0,3 mg/kg.

Според статистичките податоци, просечниот Европеец троши повеќе од 2,8 килограми туна годишно, што е приближно 25 лименки.