Најновата студија покажа дека популарниот витамински додаток на храна во прекумерни количини тројно го зголемува ризикот од смрт од корона вирусот, пишува „Експрес“.
Студијата за здравствени податоци од Велика Британија покажа дека фолната киселина е поврзана со зголемен ризик од разболување и смрт од ковид-19.
Истражувањето беше објавено во списанието „BMJ Open“ и откри загрижувачка поврзаност на фолната киселина со ризикот од корона вирус.
Луѓето кои земале фолна киселина имале 1,5 пати поголеми шанси да заболат од Ковид, како и 2,6 пати поголема веројатност да умрат од корона вирусот во споредба со контролната група.
Истражувачкиот тим анализирал голема група пациенти запишани во голема биомедицинска база на податоци која содржи здравствени информации на половина милион луѓе.
– Испитавме дали дијагнозата и смртта на Ковид-19 се поврзани со висока доза на фолна киселина – пет пати поголема од безбедната горна граница, која им беше препишана на пациентите поради голем број медицински одобрени индикации. Откривме дека постои значителен ризик од инфекција и смрт од ковид-19 во групата третирана со фолна киселина – изјави Ралф Грин, експерт за витамини и угледен професор на Катедрата за патологија и лабораториска медицина.
Фолната киселина е синтетичка форма на витамин Б9, познат и како фолна киселина. Фолната киселина му помага на телото да создаде здрави црвени крвни зрнца и се наоѓа во одредени видови храна.
Фолната киселина е пропишана за различни состојби, вклучувајќи српеста анемија, високоризични бремености и напади.
Фолната киселина се користи и за намалување на некои несакани ефекти кај пациенти кои земаат метотрексат, лек кој се користи за лекување на неколку видови рак и некои автоимуни болести.
Истражувачите објаснуваат дека корона вирусот ја „киднапира“ фолната киселина на домаќинот за вирусна репликација.
Авторите на студијата велат дека лекарите треба да бидат внимателни при прекумерното внесување на фолати и дека нивните резултати треба да се земат предвид.