Овој оброк ги чисти маснотиите во цревата и со тоа ја намалува тежината, а истовремено ја регулира киселината во желудникот.
Намирниците кои се потребни, достапни се на сите.
Состојки:
– Зелка
– Цвекло
– Моркови
– Сок од лимон
– Маслиново масло
Подготовка:
Изрендајте ги зелката, цвеклото и морковите во сооднос 3: 1: 1. Додадете билки по ваш вкус (магдонос, целер …). Измешајте го зеленчукот, за да се ослободи сокот. Потоа додадете малку сок од лимон.
На крај, додадете маслиново масло или некое друго растително масло по ваш избор. Не солете ја салатата. Тоа е тоа! Вашиот оброк е подготвен, јадете ја оваа салата на вечера три дена и ќе ги видите првите резултати што ќе ве воодушеват.
Овие се здравствени придобивки од зелка.
1. Превенција од карцином
Зелката содржи супстанција гликозид синигрин, за кој се покажало во различни студии дека помага кај ракот на простата, дебелото црево и мочниот меур. За да добиете што е можно повеќе здрави материи од зелката, јадете ја сурова или малку зготвена.
2. Ниво на холестерол
Зелка е одличен извор на растителни влакна, што е поврзано со пониско ниво на холестерол. Кога консумирате зелка, таа „работи“ со жолчни киселини во процесот на варење за отстранување на холестеролот од крвта.
3. Ослободување од слободни радикали
Антиоксидансите во зелката ќе ви помогнат да се ослободите од слободни радикали во вашето тело. Слободните радикали можат да предизвикаат сериозни здравствени проблеми како што се карцином и срцеви заболувања, така што консумирањето зелка богата со антиоксиданти го намалува ризикот од овие појави.
Зелка, исто така, има некои антивоспалителни својства. Консумирањето зелка на редовна основа може да го намали воспалението во организмот, што помага во намалување на хроничните воспалителни заболувања како што се артритис и срцеви заболувања.
4. Дигестивно здравје
Влакната од зелка се одлични за варење, а има и многу други хранливи материи во зелката кои го поддржуваат здравјето на желудникот и цревата. Зелка, исто така, помага да се одржат здрави нивоа на бактерии во цревата со намалување на растот на лошите бактерии и растот на добрите бактерии.
5. Имунолошкиот систем
Многу луѓе се изненадени кога дознаваат дека зелката всушност има повеќе витамин Ц од многу агруми. Кога внесувате доволно витамин Ц во вашето тело, вашиот имунолошки систем се зајакнува и вашето тело може ефикасно да се бори против болестите и инфекциите. Исто така го забрзува заздравувањето на оштетеното ткиво и раните.
6. Здравје на нервниот систем
Зелка содржи јод, а доволното внесување на јод е поврзано со здраво функционирање на нервниот систем и мозокот. Една студија открила дека црвената зелка го намалува зголемувањето на плаките во мозокот што доведува до Алцхајмерова болест.