Илјадници христијани денеска учествуваа во групната крштевка организирана од православната црква на познатото место за крштевање на реката Јордан во близина на палестинскиот град Ерихон.

Теофилот III, Патријархот на Ерусалимската Православна Црква, претседаваше со ритуалот што се одржа во Qasr al-Yahud, локацијата на реката Јордан, каде што, според Библија, Свети Јован го крстил Исус Христос.