Митрополитот Тихон (Шевкунов) од Псков-Печерскиот манастир, им се обрати на верниците во епархијата Псков по неделната литургија во манастирот. Тој истакнал дека не сака да ги исплаши верниците или да изврши притисок врз нив, но тие треба да знаат дека ние во моментов сме во „нова светска војна“ – „меѓу човештвото и ова зло што се нафрли врз човечкиот род и со кое мора да се соочиме, секој со свои средства “, пренесува бугарскиот портал Двери.

„Ако некој мисли дека претерувам, да се потсетиме на следново. Во Италија првиот заразен е регистриран на 20 февруари. И на 20 март стотици луѓе веќе умираа секој ден, а денес секој ден умираат 700-800 луѓе. Еден мој пријател, православен христијанин, кој живее во мал град во Северна Италија, како нашето место, со неколку илјади луѓе, ми се јави неодамна и ми рече: „Не верувавме дека тоа може да се случи. Цела генерација почина во нашиот град – стари над седумдесет години…“.

„За среќа за нас нема жртви во регионот Псков (првиот регистриран заразен оној што се вратил од странство почина следниот ден – забелешка на „Двери“). Дали ја знаете просечната возраст на населението во нашето место? Над шеесет години, бабите и дедовците кои некогаш дошле тука да живеат околу манастирот. Сега тие се најмногу изложени на ризик од инфекција. И младите луѓе кои доаѓаат овде од Москва и Петербург може да бидат асимптоматски носители на инфекцијата и да стојат покрај овие стари лица. Затоа ги повикав овие млади да не доаѓаат привремено во нашиот манастир. Оние што велат дека не е можно да се заразат во храмови и манастири лажат – свесно или несвесно. Тие се злобни. Бидејќи лажењето е нечесно.

Доволно е да се потсетиме на сопствената приказна: во 1352 година, чумата овде беснееше, стотици илјади умреа. И тогаш беше повикан епископ од градот и овој храбар епископ го попрска целиот град со света вода. По враќањето во Новгород се разболел и починал. Во 1420 година, се случи чудо и се појави прекрасниот изглед мајката Богородица, кој е насликан на иконата која сите ја знаете и се молите во храмот за да се случи за заздравување на чумата – Чирската икона. Но, потоа во Псков повторно се јави чумата, умреа цели улици и манастири, како и населбите околу нив. Во 1654 година, чумата беснееше во Москва, а огромен број луѓе умреа. Триесет мртви беа носени во храмот секоја вечер… Болеста не штеди никој. Ова е вообичаен тест. И да се каже дека нема да почитуваме никакви здравствени обврски затоа што Господ ќе се грижа е неодговорно. Значи…, стануваме неволни убијци.

Не треба да се плашиме од ништо. Ако Господ ни дозволи да умреме од оваа болест, тоа ќе биде волја на Бога. Но, бидејќи не се плашиме од ништо друго туку само од Бог, мора да се плашиме од она што го мрази Бог. И Тој го мрази гревот. Гревот е несериозност која може да го претвори секој од нас во неволен убиец, несакана причина за зло на нашиот сосед. Сега мора да се однесуваме како сите да сме носители на оваа болест. Ова однесување само е одговорно и е манифестација на љубов кон ближниот “.

„Како епископ од Псков, ве благословувам да се молите од дома. Сега е време “, рече тој.

Митр. Тихон исто така рече дека верниците ќе можат поединечно да ги посетуваат храмовите, преземајќи мерки на претпазливост кога има малку луѓе. „Сега не е време да се соберат многу луѓе, вклучително и во храмот“.

Митрополитот препорача христијаните, покрај карантинските молитви, да ги прочитаат сите Евангелија со толкувањањата.