Јаткасти плодови
Според текстот кој е објавен во списанието Food Technology, јаткастите плодови се нутритивно богати, погодни и обезбедуваат извонредна ситост, што укажува на фактот дека 23 бадеми содржат 129 калории вклучувајќи протеини, влакна, незаситени масти, витамини и минерали. Студијата од 2012 година покажува дека краткотрајното консумирање на ф’стаци може да помогне во намалувањето на телесната тежина и процентот на телесните масти кај здрави, млади луѓе во споредба со префинетите закуски полни со јаглени хидрати кои најчесто се консумираат.
Диететски влакна
Во суштина, треба да се зголеми внесот на инулин, олигофруктоза и фруктоолигосахариди, односно влакна кои помагаат во апсорпција на калциум и функцијата на согорување на масти, а сето ова ќе помогне за намалување на внес на калории од храна и пијалоци.
Мешумки
Мислиме на леќа, грашок, грав и леблебија, кои се одличен извор на протеини и влакна, а содржат мал процент на маснотии.
Протеини
Чисти протеини како што се соја, сурутка, грашок и зеленчук се составен дел од многу програми за губење на тежината.