Од Србија управуваат камиони со роба во Америка, или со телефон ги поправаат сите дефекти на каси во продавниците низ светот.

Има и такви кои телефонски им помагаат на корисниците на Интернет во Велика Британија да ги расчистат сите недоумици, или нудат медицински услуги од каде и да ги побараат на планетата.

Кол-центрите во Србија се се попопуларен бизнис. Посебна експанзија имаше со доаѓањето на корона вирусот, кога бројни „работни места“ беа префрлени во домовите на вработените. Со цел да ги намалат трошоците во нивните земји, сопственици на компании отворија фирми во Србија и вработуваа Срби.

Отворањето кол-центар не е голема инвестиција. Потребни се околу 3.000 евра и простор, пишува „Новости“.

Колку е тоа профитабилно покажува бројот на новоформираните кол центри во Србија во последните години. Според податоците на Агенцијата за деловни регистри, во Белград се отворени 218 вакви фирми под шифра 8.220 – односно дејност на кол центри.

Во моментов има 139 активни компании и 79 претприемачи, кои имаат кол центри. Речиси половина од ваквите претпријатија – точно 104 од нив – беа отворени оваа година и во текот на претходните две години. Најбројни се во Нов Белград и Палилула. Сопствениците се од САД, Велика Британија, Кипар…

Огласите за работа моментално се полни со примамливи понуди. Повеќето од нив не бараат високо образование или посебни вештини, а за почеток потребно е познавање на англискиот јазик и работа со компјутер. Почетната плата е околу 500 евра, а искусните работници можат да заработат и до 2.000 евра.

„За да бидете во кол-центар, треба да ракувате со информации кои се од суштинско значење за бизнисот, но факт е дека треба да знаете широк спектар на одредени услуги и производи. Затоа тоа не е лесна позиција, но можете да заработите добри пари. Платите за почетници се околу 60.000, но одат и до 150.000 динари“, вели Марко Вучетиќ од „Стартуј Инфостуд“. „За оние со посебни знаења заработувачката е и до 300.000 динари.“

Според него, највисоки примања во кол центрите во Србија можат да заработат луѓе кои, на пример, добро знаат германски или друг јазик освен англискиот.

„На добра заработка можат да сметаат и оние кои работат во центрите на медицинските установи“, вели Вучетиќ.

На оние кои ви нудат некакви здравствени услуги или препарати им е важно да разговарате со лекар, а не со целосен лаик, бидејќи стручно лице побрзо ќе ве убеди. Некаде на друго место тој степен на образование можеби не е потребен, но зависи од услугата, а идејата на првата линија на поддршка е да се реши проблемот што го имате вие ​​како корисник“..

Софија М., од Белград, е една од вработените во кол-центарот на британски интернет провајдер кој отворил компанија во главниот град на Србија. Првиот услов за да се вработи, како што рече, е добро познавање на англискиот јазик и познавање на компјутер.

„Работиме само со корисници од Велика Британија“, вели Софија за „Новости“. „Имаме смени и можност да работиме и од дома. Не е лесна работа, бидејќи работиме со луѓе кои имаат некаков проблем со интернетот. Сепак, имаме простор за напредување, а секоја дополнителна работа се плаќа. Почетната плата е 70.000 динари.

Диспечерите кои управуваат со камиони со стока можат да добијат најголема заработка. Најчесто, оваа работа се прави за пазарот во Соединетите држави.

„Работата на диспечерот е организација на целосна логистика со возачи на камиони и брокери, односно компании на кои им е потребен транспорт. Фирмите од Америка ни ја донесоа таа работа, што на тој начин ги намали деловните трошоци, бидејќи работната сила овде е поевтина“, вели Ивана Фремер, со „ Диспечери.рс” веб-страницата.

„Сопствениците на тие американски компании се претежно Балканци, односно Срби, Македонци, Босанци… Имаат свои камиони и возачи во Америка, а логистиката е организирана од тука”. Вели дека оваа работа не е лесна, но дека е добра можност да се заработи со труд. Затоа што платата на искусен диспечер со три и повеќе години стаж оди до 2.000 евра, додека почетниците можат да очекуваат од 65.000 до 85.000 динари. Во моментов, диспечер во Америка заработува околу 75.000 долари годишно или 6.250 долари месечно.

„Секој диспечер добива одреден број камиони со кои наоѓаме тури. Диспечерот мора да го знае теренот, временските услови, но основното познавање на англискиот јазик и компјутерската писменост“, вели Фремер.

„Тој мора да се грижи за сè – од дали возачот е подготвен за работниот ден додека не му дојде ураган. Работиш осум часа, а за американскиот пазар, тоа е од 13 или 14 до 23 часот, има работа, но поради ситуацијата во Америка понудата на работни места е нешто помала од порано. Поради војната во Украина паднаа цените на транспортните услуги, а од друга страна трошоците значително се зголемија“.

Според неа, во последно време има значителен интерес за ангажирање диспечери од Македонија и Босна и Херцеговина, каде платите се дури и пониски отколку во Србија. Повеќето бараат искусни диспечери кои се дефицитарни на пазарот на трудот. Ивана таму ја виде својата шанса, па им нуди онлајн обука на заинтересираните за работа диспечер.

Тие нудат стоки преку Интернет

Зголемувањето на бројот на новоформираните кол центри се објаснува и со растот на онлајн купувањето. Ваквите центри за повици станаа особено популарни кога короната ги затвори продавниците. Ова ги натера компаниите да стават катанец на своите продавници, па се свртеа кон онлајн продажбата.