Ферментацијата на кисела зелка е процес на микроорганизми во зелката кои ги вариат нејзините природни шеќери и ги претвораат во јаглерод диоксид и органски киселини. Ферментацијата создава услови кои го поттикнуваат растот на корисни пробиотици кои исто така се наоѓаат во производите како што се јогуртот и кефирот. Ова се бактерии кои имаат многу здравствени придобивки. Тие исто така помагаат да се направи храната посварлива, што ја зголемува способноста на вашите црева да ги апсорбираат витамините и минералите што ги содржат.

1. Го подобрува варењето

Киселата зелка ги содржи гореспоменатите пробиотици, кои се всушност корисни бактерии кои делуваат како прва линија на одбрана од токсините и штетните бактерии. Тие исто така можат да го подобрат вашето варење и општото здравје. Пробиотиците, исто така, помагаат во намалување на гасовите, надуеноста, запекот, дијареата и симптомите поврзани со Кронова болест и улцеративен колитис, пренесува Healthline. Лицата кои ги имаат споменатите болести треба да следат како влијае киселата зелка и соодветно да донесат одлука дали сакаат да ја консумираат. Како и повеќето други ферментирани намирници, киселата зелка содржи различни ензими кои помагаат во разградувањето на хранливите материи во помали молекули кои полесно се вари.

2. Го зајакнува имунолошкиот систем

Киселата зелка е богат извор на хранливи материи за зајакнување на имунитетот. Бактериите кои се наоѓаат во цревата можат да имаат силно влијание врз вашиот имунолошки систем. Редовното консумирање на храна богата со пробиотици како кисела зелка може да го намали ризикот од развој на инфекции како што се настинки и инфекции на уринарниот тракт. Киселата зелка е исто така богата со витамин Ц и железо, кои придонесуваат за здрав имунолошки систем.

3. Помага во борбата против слабеењето

Редовното консумирање на кисела зелка може да ви помогне да изгубите тежина и да ја одржите вашата тежина. Ова е делумно затоа што киселата зелка, како и повеќето зеленчуци, е нискокалорична и богата со влакна. Диетата богата со влакна ве одржува сити подолго време, што може да ви помогне природно да го намалите бројот на калории што ги внесувате секој ден.

4. Помага во намалување на стресот и одржување на здравјето на мозокот

Иако вашето расположение може да влијае на она што го јадете, она што го јадете може да влијае и на вашето расположение и функцијата на мозокот. Утврдено е дека пробиотиците помагаат за подобрување на меморијата и ги намалуваат симптомите на анксиозност, депресија, аутизам, па дури и опсесивно-компулсивно нарушување (OCD).

5. Го намалува ризикот од одредени видови на рак

Зелката содржи антиоксиданси и други корисни растителни соединенија кои можат да помогнат да се намали ризикот од одредени видови на рак. Научниците веруваат дека овие соединенија можат да помогнат да се намали оштетувањето на ДНК, да се спречи клеточната мутација и да се блокира прекумерниот раст на клетките што обично доведува до развој на тумори. Процесот на ферментација на зелката може да создаде и специјални растителни соединенија за кои се смета дека помагаат во уништување на клетките на ракот. Едно истражување покажа дека жените кои јаделе многу зелка и кисела зелка од своите млади години до зрелоста имале намален ризик од рак на дојка.

6. Корисна е за здравјето на срцето

Киселата зелка може да придонесе за поздраво срце. Тоа е затоа што е богато со влакна и пробиотици, кои можат да помогнат во намалување на нивото на холестерол. Покрај тоа, киселата зелка е еден од ретките растителни извори на менакинон, попознат како витамин К2. Се смета дека витаминот К2 помага во намалувањето на срцевите заболувања преку спречување на таложење на калциум во артериите.

7. Придонесува за зајакнување на коските

Киселата зелка содржи витамин К2, кој игра важна улога за здравјето на коските. Поточно, витаминот К2 активира два протеини чија функција е да го врзуваат калциумот, главниот минерал кој се наоѓа во коските. Тригодишното истражување на жени во постменопауза забележало дека оние кои земале додатоци на витамин К2 имале побавно губење на коскената минерална густина поврзана со стареењето. Понатаму, неколку други студии покажаа дека земањето додатоци на витамин К2 го намалува ризикот од фрактури на ‘рбетот и колкот за 60-81 отсто.