Шведскиот парламент го усвои законот за можност за промена на пол на 16 годишна возраст

/ 17.04.2024

Шведскиот парламент денеска усвои закон со кој се намалува старосната граница за операција за промена на полот од 18 на 16 години.

Според новиот закон, на оние под 18 години и понатаму ќе им треба дозвола од старател, лекар и Националниот одбор за здравје и благосостојба, пишува Асошиејтед прес.

За разлика од порано, нема да биде предуслов пациентите да имаат дијагноза на родова дисфорија, која психолозите ја дефинираат како стресно искуство на личност чиј пол не се совпаѓа со нивниот родов идентитет.

Слични закони веќе се усвоени во Данска, Норвешка, Финска и Шпанија.


Од истата категорија