Ознака: Александар Македонски

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Пела е роден Александар Македонски, кој од мајка му Олимпија наследил копнеж за светска слава, а војничка дарба од татко му Филип Втори Македонски

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Пела е роден Александар Македонски, кој од мајка му Олимпија наследил копнеж за светска слава, а војничка дарба од татко му Филип Втори Македонски

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: На Лопушник е убиен Кочо Рацин, а во Вавилон смртта го победи непобедивиот Александар Македонски

На денешен ден 20 септември: Битка меѓу војските на Александар Македонски и царот Дариј

Се китат со туѓи перја: Златната обетка од времето на Александар откопана во Ерусалим, Грците ја претставуваат како нивна

РОДЕНДЕН НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ: Од мајка му добил копнеж за херојска слава, а од татко му цврста волја и војничка дарба

РЕПОРТАЖА НА БРИТАНСКИ „ТЕЛЕГРАФ“: Во училиште ве учеле дека Александар Велики бил Грк, но тој бил Македонец

Грчки професор: Северна Македонија не е компромис, туку е производ на грчкиот расистички национализам

Годишнина од смртта на Александар Македонски, гробот останува светска мистерија

Протестите во Грција поминаа мирно, а полицијата не дозволи нив да ги следат македонски новинари