Ознака: александар

Зошто првите биографии за Александар, 400 години по неговата смрт, не се доказ дека тој е дел од „хеленската историја“?

12 септември/30 август: Денеска е Св. патријарси Александар, Јован и Павле

ВАТИКАНСКА ЗБИРКА СО ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ: Епископ Македонски од татковината на Александар

Текст на Њујорк Тајмс од 1995 година за откривањето на гробот на Александар Македонски

ANCIENT ORIGINS: Гробот на Александар Велики е откриен во 1995, објавувањето е спречено поради постоењето на Република Македонија

Во која Македонија е гробот на Александар Македонски: Северна или Јужна?

Востанието беше и против грчкиот терор

Луња, громови и порои од дожд кога се родил Александар! Што рекле астролозите по неговото раѓање?

АРТУР ВАЈГАЛ ЗА МАЈКАТА НА ФИЛИП ВТОРИ, БАБАТА НА АЛЕКСАНДАР: Таа е крвожедна Линкестидка, убиец на мажот, двата сина и ќерката