Ознака: мпц

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. апостол Јаков Заведеев, еден од најблиските Христови ученици

МИТРОПОЛИТ ТИМОТЕЈ: Вартоломеј може да додели автокефалност на МПЦ-ОА, но во овој момент има голем судир меѓу Москва и Цариград

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. девет маченици во Кизик

БУГАРСКИ АНАЛИТИЧАРИ ЗА МПЦ: Со одлуката на патријархот Вартоломеј се гради одбранбен ѕид против агресивната политика на РПЦ

ДЕНЕСКА Е ДВАЈЦА ОД СЕДУМДЕСЕТТЕ: Св. апостоли Јасон и Сосипатар и девицата Керкира

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. апостоли Јасон и Сосипатар, кои апостол Павле ги спомнува во Посланието до Римјаните

МПЦ: Најсрдечна благодарност до Вартоломеј, ќе се канонизираат македонските преродбеници Јоаким Крчоски и Кирил П. Лешочки

ДЕНЕСКА Е СВ. АПОСТОЛ СИМЕОН: Претрпе големи маки и најпосле го распнаа на крст, како неговиот Господ кому верно му служеше

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. апостол Симеон, епископ Ерусалимски

СИНОДОТ НА МПЦ: Вселенската Патријаршија ја призна Охридската Архиепископија за канонска, но оваа одлука не значи томос за автокефалност