Ознака: на денешен ден

(видео) НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Oд предавство во Могила загинаа војводите Цветков и Дедо Андреја со 14 комити во бој со 300 души аскер

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Нецел месец откако го запалил Скопје за да се спаси од чумата, Пиколомини умрел од чумата во Призрен

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: На Митровден се родени народниот херој генерал Апостолски, Милан Матов, Димитрија Чуповски и Димитар Влахов

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Австрискиот генерал Пиколомини, за да се спаси од чумата, во 1689 г. го запалил Скопје кое горело два дена

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Од срцев удар починал цар Самоил, а во борба со балистичките банди загинал народниот херој Јосиф Ј. Свештарот

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Охрид загина војводата Аргир Маринче, а во Софија во ист ден беа убиени Димо Хаџи Димов и Владислав Ковачев

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Комити од четата на Јане Сандански во Пиринска Македонија ја грабнаа американската мисионерка мис Елен Стон

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во борба против 3.000 аскер, откако го уби јузубашијата, со последниот куршум се самоуби војводата Леонид Јанков

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Војводата Сава Михајлов – Савата, откако снемал муниција, испил отров за да не падне жив во рацете на аскерот 

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Несудените нобеловци Заев и Ципрас пред 5 години направија прво здраво-живо и го сменија името на Македонија