Ознака: вера

ДЕНЕСКА Е СВ. КИРИЛ АЛЕКСАНДРИСКИ: Тој ја составил „Богородице Дево, радувај се!“

ДЕНЕСКА Е СВ. ЛУКИЈАН: Беше ученик на светиот апостол Петар, а потоа ревносно ја сееше Христовата наука низ Галија и во Белгија

ДЕНЕСКА Е СВ. МАЧЕНИК ЈУСТИН: Почна да го чита Светото писмо и стана убеден христијанин и голем заштитник на христијанската вера

ПРАВОСЛАВНИТЕ ДЕНЕСКА СЛАВАТ ВОЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДОВО – СПАСОВДЕН: Христе Боже наш, кој се вознесе во слава, помилуј нè, амин!

ДЕНЕСКА СЕ СЛАВИ СВ. АПОСТОЛ ЕРМА: Беше богат, но заради гревови на своите синови западна во тешка сиромаштија

ДЕНЕСКА Е ПРЕП. ИСАКИЈ ИСПОВЕДНИК: Цару, отвори им ги црквите на правоверните и Бог ќе го благослови твојот пат

ДЕНЕСКА Е СВ. ТЕОДОСИЈА: И обесија камен на вратот и ја фрлија во морето, но ангелите Божји ја изнесоа жива на брегот

СВ. ТЕОДОТ И СЕДУМТЕ МАЧЕНИЧКИ: Не плачете по мене, прославете го нашиот Господ Исус, кој ми помогна да го завршам подвигот

ДЕНЕСКА Е СВ. АПОСТОЛ АНДРОНИК: Еден од 70-те, прими двоен венец на апостолство и на мачеништво, роднина на Св. апостол Павле

ДЕНЕСКА Е ПРЕП. ТЕОДОР ОСВЕТЕН: Кога дојде мајка му да го вика да се врати назад, не сакаше да ѝ се јави, туку се молеше на Бога за неа