Најновата анализа на серија истражувања објавени во медицинското списание „Лансет“ (The Lancet) за здравствените ризици и улогата на индустријата во ширењето на таквите производи, покажува дека ултрапреработената храна (УПФ) ги загрозува децата во цел свет.
Ултрапреработената храна често е составена од мешавина од шеќер, сол, нездрави масти, индустриски скроб и мноштво адитиви како што се емулгатори, прехранбени бои и засилувачи на вкус.
Анализата предупредува дека голем број деца се изложени на овие производи во раните години и дека дури и малите деца во екстремна сиромаштија често консумираат пијалаци засладени со шеќер. Во 11-те држави што беа проучувани, тоа беше случај кај 10 до 35 проценти од децата под петгодишна возраст.
Консумацијата на оваа храна продолжува да се зголемува со возраста, при што 60 проценти од адолесцентите консумирале барем еден производ засладен со шеќер, ден пред да учествуваат во анкетата.
Во многу индустријализирани земји, над 50 проценти од дневните калории доаѓаат од ултрапреработена храна.
Според анализата, оваа храна го максимизира профитот за индустријата, но не е погодна за деца.
Ултрапреработената храна доведува до дебелина, бидејќи е богата со калории и лесно доведува до прејадување, а исто така поттикнува нарушувања во исхраната бидејќи обезбедува малку витамини и минерали и ја заменува здравата храна.
Студиите, исто така, покажуваат поврзаност со нарушувања на растот, депресија, хиперактивност и тешкотии во учењето.




