Актуелната хрватска претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ ја почна кампањата за втор мандат на 11.11. во 11 часот и 11 минути. Датумот и времето не беа избрани случајно, се согласуваат окултистите, нумеролозите и астролозите.

Овој датум имал мистично и трансформативно значење уште од времето на античките народи кои живееле на териториите на Европа.

Самиот број 11, под кој актуелната претседателка се одлучи да се бори за нов мандат, се гледа различно во бројни религиозни и магиски учења.

Во христијанството, на пример, 11 е број на несовршенство, а според некои толкувања на Светото Писмо, предавникот Јуда Искариот бил 11-ти апостол.

Во западната гностичка традиција 11 има многу подобра позиција. Во исто време, тоа е број на гревови и број на знаење, односно грешно знаење.

„Единаесет е исклучително важна фигура во западниот окултизам, особено во учењата на Златната зора и тајните друштва што произлегоа од неа. Често  го фаворизира и британскиот магионичар Алистер Кроули, кој во едно од своите списи вели „мојот број е 11 и сите оние што се со мене“. Кроули 11 го нарекува и магичен број. Единаесет беше омилен број на поетите и политичарите. Габриеле Данунцио кажал дека „тој број е драг на неговото суеверие“. Тој ја освои Ријека на 11 септември 1919 година. Неговите трупи чекаа подготвено во Рончи да го окупираат градот на тој датум “, вели писателот и лингвист Борис Периќ, кој студирал окултна симболика за целите на неговиот последен мистичен роман, Загабриел.

Која е поврзаноста помеѓу Колинда и број 11?

Од каде фасцинацијата на западните окултисти, и на Колинда, свесно или несвесно, со единаесет? Одговорот треба да се бара во Кабала, античко еврејско мистично учење.

Според Кабала, целиот универзум е составен од 10 сефири, кои се распоредени на она што го нарекуваат „дрво на животот“. Малкут е „најниската“ форма на постоење, а кертер највисока. Со посветена езотерична работа, магија и медитација, еден адепт може да открие и други нивоа на постоење надвор од сензорното спознавање. Меѓутоа, приказната станува комплицирана кога станува збор за бројот 11.

Изборот на овој датум за официјално започнување на кампањата не ги изненади ниту астролозите.

На последните избори, Колинда Грабар Китаровиќ ја претстави својата програма на 11. 11 во 11 часот, која, покрај застрашувачката симболика на бројот 11, во себе има и комбинација од броеви 3 и 6, во најмала рака Колинда Грабар Китаровиќ и овој пат оди во иста насока, со верба во бројки, а не во Бога, до победа.

Нумерологија и Библијата

Библиската нумерологија е наука за броевите во Библијата. Два броја што најчесто се повторуваат во Библијата се 7 и 40. Бројот 7 означува целост или совршенство (Постанок 7, 2-4; Откровение 1,20).

Овој број честопати се нарекува „Божји број“, бидејќи Тој е единствениот совршен и целосен (Откровение 4,5; 5,1. 5-6). Бројот 3, исто така, се смета дека е број на божествено совршенство: тројството се состои од Отецот, Синот и Светиот Дух.

Бројот 40 често се нарекува „број на тестирање или искушение“. На пример, Израелците талкале 40 години (Второзаконие 8, 2-5); Мојсеј бил на планината 40 дена (Излез 24,18); Јона предупреди дека во Ниневија ќе падне осуда по 40 дена (Јона 3,4); Исус беше искушуван 40 дена (Матеј 4, 2); 40 дена поминаа помеѓу воскресението и вознесението на Исус (Дела 1, 3).

Уште еден број што се повторува во Библијата е 4, а тоа е бројот на создавање: север, југ, исток, запад; четири годишни времиња. Бројот 6 се смета за број на човекот: човекот е создаден на 6-ти ден; човекот работи само 6 дена. Друг пример за библиска употреба на број за да означите нешто е Откровение, Поглавје 13, во кое се вели дека бројот на Антихристот е 666.

Дали бројките имаат реално значење или не, уште е тема на дебата. Се чини дека Библијата дефинитивно користи броеви според одредени обрасци или за да поучува духовна вистина. Сепак, многу луѓе даваат преголемо значење на „библиската нумерологија“, обидувајќи се да најдат посебно значење зад секој број во Библијата. Бројот во Библијата, често е само едноставно број.

Бог не нè повикува да бараме тајни значења, скриени пораки или шифри во Библијата. Има повеќе од доволно едноставна вистина во Светото Писмо што може да ги задоволи сите наши потреби и да нè направи „целосни, опремени за секое добро дело“ (2. Тимотеј 3,17).