Американскиот претседател Џо Бајден денеска помилува две џиновски мисирки од Минесота, Либерти и Бел, кои нема да бидат оброк на масата за Денот на благодарноста.

Со учениците кои воодушевени врескаат од толпата на јужниот тревник на Белата куќа, Бајден учествуваше во годишната традиција која трае со децении, објави Ен-Би-Си.

„Овие птици имаат нова благодарност за зборовите „нека ѕвони слободата“, рече Бајден. Либерти тежи 19,3 килограми, а Бел околу 19,1 килограми. „Тоа е голема птица, човеку“, рече Бајден за Либерти. Двете мисирки поминаа мирна ноќ во хотелот Вилард во близина на Белата куќа.

Мисирките ќе бидат „пензионирани“ од Колеџот за храна, земјоделство и природни ресурси на Универзитетот во Минесота во Сент Пол. Милиони мисирки за Денот на благодарноста во четврток ќе бидат испечени низ целата земја и ќе бидат послужени со различни додатоци – полнење, компири, сос од брусница и чорба од зелен грав.

Бајден денеска наполни 81 година. Тој рече дека не бил присутен на првото помилување на мисирки пред 76 години. „Сакам да знаете дека не бев таму за првата. Бев премногу млад за да успеам“, рече тој.