12 март 2019

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 27 февруари.

Денеска е Преподобен Прокопиј Декаполит.

Свети Прокопиј е наречен Декаполит бидејќи потекнувал од областа Декаполис во стара Палестина. Живеел како монах во времето кога беснеела иконоборечката ерес. Заради заштитата на иконите бил затворен и мачен од властите на иконоборечкиот василевс Лав Исавриец (717-741). По смртта на василевсот се вратил во својот манастир, каде што останал до крајот на својот подвижнички живот. Се упокоил во длабока старост.