Европската унија денеска објави онлајн платформа во која граѓаните ќе можат да ги искажат своите ставови на „Конференцијата за иднината на Европа“ – широка јавна дебата за европскиот проект во следните 10 години.

„Иднината е во ваши раце“, се вели на веб-страницата, која е достапна на 24 официјални јазици на Унијата, и ги повикува Европејците да „кажат“ во каква Европа сакаат да живеат.

Од миграцијата до животната средина преку дигиталните технологии, економијата, па дури и европските вредности, идентификувани се 9 предизвици, идентификувани како клучни за Стариот континент.

Учесниците ќе можат да даваат идеи или да учествуваат во „организирани настани преку интернет“ на оваа платформа, која сака да биде движечката сила на конференцијата.

Сите мислења и сите резултати од настаните ќе бидат собрани, анализирани, верификувани и јавно објавени.

Почитувани Европејци! Кажете што мислите! Кажете ни во каква Европа сакате да живеете, напиша претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен на Твитер.