Таблетите Ивермектин се регистрирани во 1970 -тите за лекување на паразитски заболувања кај луѓе и животни. Исто така постои и крем кој третира кожни болести како розацеа. Во потрага по најдобар можен лек против ковид, ивермектин беше на листата. Сепак, само неофицијално.

Проф. д -р Радан Стојановиќ, клинички фармаколог на Медицинскиот факултет од Белград, рече дека овој лек го намалува воспалението, потоа има имуномодулаторно дејство, ја намалува синтезата на интерлеукин шест (ИЛ6), што е многу интересно со оглед на патогенезата на инфекцијата со ковид, а некои автори дури веруваат дека може да спречи тромбоза.

Според него, кога ќе се земе предвид сето ова, излегува дека ивермектин е добар кандидат и за превенција и за терапија против Ковид -19.

Истражувањата започна пред една година и засега, официјално, никаде во светот, лекот ивермектин нема добиено лиценца за лекување на ковид.

Д -р Саша Јаковиќ, в.д. директорот на Агенцијата за лекови на Србија изјави дека во моментов нема одобрување во ЕУ, како и на американскиот пазар, од страна на Американската администрација за храна и лекови за употреба на ивермектин кај човечката популација.

„Тврдам дека во овој момент нема научни докази дека ивермектин може да се користи за лекување на пациенти со ковид“, рече Јашовиќ.

Американските здруженија започнаа истражување, но досегашните резултати од клиничките испитувања се контрадикторни.

„Позицијата на американската регулаторна агенција е дека нема доволно докази за ивермектин да се користи во превенција и терапија, но дека треба да се продолжи со клинички испитувања кои ќе дадат нови докази и врз основа на нив ќе се знае каде сме“, истакна Стојановиќ.

За да биде вклучен во протоколот за третман на „Ковид 19“, ивермектин, како и сите други лекови за човечка употреба, мора да подлежи на ригорозни контроли и долги испитувања. Со оглед на тоа што се користи половина деценија, резултатите би можеле да бидат познати наскоро.

„Ефикасноста и безбедноста на овој лек врз луѓето не е доволно потврдена, затоа е можен негативен ефект, кој може да биде многу опасен и во однос на несаканите ефекти, така и до фаталните исходи“, предупредува Јашовиќ.

Додека не се направат тестовите, никој не може со сигурност да каже што може да се случи со луѓето кои сами го земаат овој лек за паразити. Познато е дека секој лек, одобрен од Светската здравствена организација и Националната агенција за лекови, има и несакани ефекти.

Во моментов, не се испитува само ивермектин, туку и други нови антивирусни лекови, и во превенција и во лекување. Тоа е долг пат од медицината на кандидатот до успешна терапевтска опција против ковид 19. Дотогаш, остануваме со вакцинација и треба да ги почитуваме епидемиските мерки.