Специјалисти од Рускиот национален истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија во Гамалеја започнаа претклиничка студија за вакцина за истовремена заштита од неколку различни вируси или неколку видови на ист вирус.

„Зборуваме за вакцина што ја започнавме со тестирање на мајмуни“, велат истражувачите.

Целта на оваа технологија е да можеме истовремено да ги заштитиме луѓето од различни видови на еден патоген, па дури и од повеќе вируси што циркулираат истовремено меѓу човечката популација “, изјави директорот на центарот Гамалеја, Александар Гинтсбург.

Тој рече дека овие иницирани претклинички студии за новата вакцина немаат никаква врска со вакцината против Ковид-19 Спутник В, која исто така беше развиена од центарот Гамалеја.

Претходно овој месец, руската биофармацевтска компанија Нанолек објави дека ќе започне комбинирани клинички испитувања на вакцини против коронавирус за една година.

Според компанијата, комбинираната вакцина би го намалила кумулативниот ризик од истовремена употреба кај епидемии на грип и Ковид -19 .

Русија досега има развиено пет вакцини против Ковид-19, а тоа се Спутник В и Спутник Лајт развиени од Центарот Гамалеја, ЕпиВак Корона и ЕпиВак Корона-Н развиени од Векторски државен истражувачки центар за вируси и биотехнологија и КовиВак развиен од Федералниот истражувачки центар за истражување и развој Чумаков.

Вакцините Спутник В, ЕпиВак Корона, ЕпиВак Корона-Н и КовиВак се даваат во две дози, додека Спутник лајт е вакцина со една доза.