Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 23 август. Денеска е Св. свештеномаченик Иринеј.

Свети Иринеј по потекло беше од Мала Азија. Му беше ученик на славниот смирнски епископ Поликарп, кој пак беше ученик на светите апостоли. Подоцна, после маченичката смрт на епископот Потин, за епископ на градот Лион беше избран овој Иринеј. Свети Иринеј пострада за Христа во 202 година, заедно со неколку иљади христијани, за време на царот Север.

Според Католичкиот календар денеска е Св. Ловро Јустинијани.

Бил роден во 1381 година во Венеција. Завршил теолошки науки и станал свештеник. Луѓето барале совети од него. Во 1443 година бил наименуван за бискуп на Кастело. Поради големиот углед и светост во животот, папата Никола Петти го именувал на млетачки патријарх. Свети Ловро умрел во 1546 година.