Ознака: мпц

ВОВЕДЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: Напред одеа девиците, потоа Пресвета Дева, водена од нејзините родители Јоаким и Ана

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Воведение на Пресвета Богородица, за многу години Пречиста

УТРЕ Е ВОВЕДЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: Ни доаѓа Св. Пречиста, празник на младите жени и еден од 12 големи христијански празници

ДЕНЕСКА Е ПРЕПОДОБЕН ГРИГОРИЈ ДЕКАПОЛИТ: Кога родителите сакаа да го оженат, тој побегна во пустина и се замонаши

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Преподобен Григориј Декаполит, подвижник кој доживеа слава како чудотворец

ДЕНЕСКА Е СВ. ПРОРОК АВДИЈ: Следбеник и ученик на големиот пророк Илија, кого многу го почитуваше и го слушаше во сè

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченик Варлам и Св. пророк Авдиј

ДЕНЕСКА Е СВ. МАЧЕНИК ПЛАТОН: Мачи ме уште посвирепо, за јасно да се видат твојата нечовечност и моето трпение

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Св. маченик Платон

ДЕНЕСКА Е СВ. ГРИГОРИЈ ЧУДОТВОРЕЦ: Божји човек и голем чудотворец, нарекуван втор Мојсеј, кој примил венец на слава од Господ