Портпаролката на ЕК Маја Коцијанчиќ ги предупреди земјите од Западен Балјан да внимаваат со кинеските заеми и инвестиции зашто тие биле полоши од истите кои доаѓаат од ЕУ.

Но, додека Западен Балкан трпи притисок од ЕУ, земјите членки на Унијата немаат таков проблем. Напротив кинеските директи и инвестиции во ЕУ се зголемиле за речиси 50 пати во последните осум години, од 840 милиони долари во 2008 година, на рекордни 42 милијарди долари (35 милиони евра во 2016 година) според статистиката на Rhodium Group. 

Во 2017 година, за прв пат овие инвестици бележат опаѓање и се намалени на 30 милијарди евра