Министерот за правда Кренар Лога вели дека не се откажува од законот за амнестија и оти повторно ќе го поднесе, но овој пат по редовна постапка.

-Денеска Македонија е понеправедна држава од вчера, за жал оваа неподдршка за предлог Законот за амнестија ја гледам како одмазда за измените на Кривичниот законик кон мене и мојата политичка партија, изјави Лога и изрази надеж дека пратениците биле „против“ поради скратената постапка.

Според Лога не постои никаква криза.

-Тоа што го кажав и на почетокот, а тоа е дека продолжуваме понатаму. Значи денеска не се прифати предлогот за да биде по скратена  постапка. Така да, јас пак ќе ја повторам постапката, со редовна постапка. Ако сакаат де жаву, пак ќе ја имаат таа можност уште еднаш да гласаат за оваа работа. Ако се донесуваат преку ноќ закони за големи риби, тогаш јас имам кажано  од прв ден дека сум на страната на граѓаните. И така ќе постапам до крајниот ден кога ќе бидам јас на оваа позиција, порача министерот.

Додаде дека предлогот набрзо ќе биде вратен пред пратениците, бидејќи законот е изготвен, и дека нема ниту една забелешка врзана за законот. Додаде дека тој е во целосна комуникација со сите политички партии и оти четирите координатори на политичките партии немале ниту една забелешка врзана со закон. Лога нагласи дека Собранието предлогот не го прифатил од Владата, а не од министерот за правда.