Европската Унија „си пукаше во градите“ со непромислените економски санкции против Русија, кои, доколку не се повлечат, ризикуваат да ја уништат европската економија, изјави денеска унгарскиот премиер Виктор Орбан.

Испораките на гас во Европа се намалени, а трошоците за гориво се зголемија по руската инвазија на Украина во февруари и последователните санкции, оставајќи ги земјите да се обидуваат да го надополнат складирањето и да ги диверзифицираат каналите за снабдување.

Зголемувањето на цените на гасот и електричната енергија го принуди Орбан во средата да ја намали повеќегодишната граница на цените на комуналните услуги за домаќинствата кои трошат повеќе, менувајќи го едне од лостовите на својата социјална политика.

„Отпрвин мислев дека само си пукавме во ногата, но сега е јасно дека европската економија си пукаше во белите дробови и дека сега бревта по воздух“, изјави Орбан за државното радио.

Орбан рече дека на Украина и треба помош, но европските лидери треба да ја преиспитаат својата стратегија, бидејќи санкциите сериозно и наштетиле на европската економија без да ја ослабат Русија или да ја доближат повеќемесечната војна до какво било решение.

„Санкциите не и помагаат на Украина, а тие се лоши за европската економија и ако продолжат, ќе ја убијат европската економија“, рече Орбан. „Она што сега го гледаме е неподносливо. „Мора да дојде моментот на вистината во Брисел, кога лидерите ќе признаат дека згрешиле, дека политиката на санкции се заснова на погрешни претпоставки и мора да се смени.