Шведските научници докажаа дека инсектите, фунгицидите и регулаторите за раст на растенијата можат да се акумулираат во телата на децата и возрасните. Меѓутоа, ако не консумираме храна загадена со пестициди само две недели, нивото на овие токсини во нашето тело се спушта на нула.
За да се намали ризикот од разни заболувања, се препорачува да се избегнува купување на овие овошја и зеленчук, освен ако не се органски или произведени во вашата градина:
1. Јагоди
2. Јаболка
3. Нектарини
4. Праски
5. Целер
6. Грозје
7. Цреши
8. Спанаќ
9. Домати
10. Чери домати
11. Краставица
12. Бабури
Тестирањето на поедини јагоди покажа дека биле испрскани со дури 17 различни видови пестициди, додека грозјето и пиперките со 15 типа пестициди.
Шест чекори како да јадете чисто
Ако не сте среќник кој има градина и расте своја храна, што да направите?
Миењето под вода отстранува само механички нечистотии и мала количина пестициди, така што некои лица користат блага машина за миење садови и четка, а потоа ја лупат кората полна со хранливи материи. Иако овошјето и зеленчукот се мијат многу подобро отколку само со вода, ова сепак не е доволно за да се отстранат остатоците од пестициди.
Различни тестови покажаа дека остатоците од пестициди може да се отстранат за – 75% со различни методи. Се разбира, не е можно да се ослободиме од сите 100% затоа што пестицидите одат длабоко внатре, но и тие 75% е одличен успех.
6 чекори како да јадете почисто:
1. Најдобрата опција, се разбира, е да јадете сопствено органско овошје и зеленчук.
2. Ако тоа не е можно – обидете се да пронајдете и купите свежо и квалитетно еко-сертифицирано овошје и зеленчук (на хрватски) или био.
3. Ако тоа не е можно, купете зеленчук и овошје од познаници или плати земјоделци кои растат локално и ги собираат свежи.
4. Изберете овошје за кои се знае дека се „чисти“ во списокот EWG. Вреди да се спомене дека овошјето, јаболкото, јагодите, грозјето, боровинките, праските и нектарините, генерално, најмногу се испрскаат, додека најпрскани се целер, спанаќ, зелена салата, bellвонче, пиперки, краставици, компири и цреши домати.
5. Во ред, купивте овошје и зеленчук за кои не сте сигурни дека јадете спреј – и сега што?
Ајде да одиме во ред:
Решение 1
1. Најдобрата опција, се разбира, е да јадете сопствено органско овошје и зеленчук.
2. Ако тоа не е можно – обидете се да пронајдете и купите свежо и квалитетно еко-сертифицирано овошје и зеленчук или био.
3. Ако тоа не е можно, купете зеленчук и овошје од познаници или локални земјоделци.
4. Изберете овошја за кои се знае дека се „чисти“ во списокот EWG. Да напоменеме дека генерално најпрскани овошки се јаболките, јагодите, грозјето, боровинките, праските и нектарините, а најпрскани зеленчуци се целер, спанаќ, зелена салата, ѕвонеста црвена пиперка, краставици, компири и чери домати.
5. Во ред, купивте овошје и зеленчук за кои не сте сигурни дека е прскано – и сега што?
Ајде да одиме по ред:
Решение 1
1 лажица морска сол и чаша вода. Потопете ги половина час и исплакнете.
Решение 2
Направете раствор 1: 4 од бел оцет и вода. Потопете ги половина час и исплакнете. Испрсканите јаболка нека бидат потопени и пдолго од половина час. Оцетот може да ги неутрализира повеќето бактерии и пестициди кои се наоѓаат на свежа храна.
Забелешка: Погледнете ја водата во која било овошјето и зеленчукот и ќе видите што се излегло од нив …
Направете свој спреј за отстранување на пестициди
Следат 2 рецепта за домашен спреј за пестициди …
Рецепт 1
1 лажица сок од лимон, 2 лажици сода бикарбона, 1 чаша вода. Промешајте додека содата не се раствори и истурете ја во шишето -спреј. Испрскајте од спреј на овошјето и зеленчукот и оставете го околу 15 минути. Потоа исплакнете.
Рецепт 2
Чаша вода, чаша бел оцет, 2 лажици сода бикарбона, неколку капки екстракт од грејпфрут (одличен природен антибиотик – опција) – сè добро измешајте.
Истурете во шише- спреј и испрскајте го овошјето и зеленчукот. Оставете да отстои 15 минути. Исплакнете. Можете да ја излупите кората ако сакате.