Нов остров се појави на површината на југозападниот Тихи Океан по ерупцијата на подводен вулкан, објави НАСА.

Според набљудувањето на „NASA Earth“, површината на новиот остров е дури еден хектар.

„Во југозападниот Пацифик, гребенот на морското дно што се протега од Нов Зеланд до Тонгам има најголема густина на подводни вулкани во светот“, известуваат тие.

НАСА истакна дека „новородениот“ остров многу брзо напредувал.

„Истражувачите од Геолошкиот институт на Тонга процениле дека површината на островот е 4.000 квадратни метри или 1 хектар, а надморската височина е 10 метри, што е 33 стапки надморска височина, но она што е интересно е дека островот моментално „порасна“ на 24.000 метри квадратни, односно на 6 хектари“, наведуваат оттаму.

Новооткриениот остров се наоѓа југозападно од островот Лата, североисточно од Хунга Тонга-Хунга Хаапаи и северозападно од Моунгаоне.

Home Ridge се наоѓа во зоната на субдукција Тонга-Кермадек, област каде што три тектонски плочи се судираат на најбрзо конвергираната граница во светот.

Пацифичката плоча овде „тоне“ под две други мали плочи, создавајќи еден од најдлабоките ровови на Земјата и најактивните вулкански лаци, се додава.

НАСА, исто така, додаде во своето соопштение дека островите создадени од подморските вулкани честопати се краткотрајни.

За потсетување, ова не е прв пат вулканските ерупции да доведат до создавање на нов остров, имало периоди на ерупции во 1852 и 1857 година, кога по двата настани привремено се формирале мали острови.

НАСА, исто така, потсети дека ерупциите во 1984 и 2006 година создале ефемерни острови со карпи кои биле високи од 50 до 70 метри.