Руската економија може да профитира дури 30 милијарди долари оваа година, бидејќи граѓаните потрошија повеќе во Русија поради рестриктивните мерки поради пандемијата отколку за патувања во странство, проценуваат економистите.

Таквите проценки се едни од ретките добри вести за руската економија, погодени од ниските цени на нафтата во светот и блокирањето поради пандемијата. Буџетскиот дефицит во првите девет месеци од оваа година достигна околу 23 милијарди долари.

Како и многу други земји, Русија годинава бележи помал број странски гости. Во исто време, многу помалку Руси патувале во странство отколку вообичаено откако владата ги затвори своите граници во март. Во одредени периоди, падот беше до 80 проценти.

– Под претпоставка дека ограничувањата за патувања остануваат на сила, Русија може да заштеди околу 30 милијарди долари во 2020 година со запирање на меѓународниот туризам, изјави Софија Донец, главен економист во „Ренесанс капитал“.

– Тоа е чувствително прашање за тоа каде руските граѓани потрошија пари што не ги издвоија за патување, додаде таа.

– Во секој случај, понискиот увоз значи посилна руба, посочи таа.

Дмитриј Долгин, главен економист на Русија во ИНГ, ја проценува заштедата на Русија на 37 милијарди долари и бидејќи Русија ќе изгуби 17 милијарди долари поради падот на странски гости, максималниот нето позитивен ефект од затворањето на границите ќе биде 20 милијарди долари.