Дополнителниот заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски преку facebook објава извести за катастрофалните политики на СДСМ во делот на овоштарството.

Трипуновски направи споредба помеѓу 2016 и 2023 година за количините на извезено јаболко и годишните девизни приливи по тој основ. Бројките се катастрофални и се само дополнителен доказ за негрижата на СДСМ за македонските земјоделци, – наведува во објавата.

Во прилог ви ја пренесуваме целосната facebook објава на Трипуновски:

-Јаболкото е најизвезуваното овошје од Македонија од кое се остварува годишен девизен прилив од над 20 милиони евра!
-Но, со СДС на власт денес имаме:
-16,5 милиони килограми помалку извезени количини во 2023 во споредба со 2016 (Извор: ДЗС)
📉7,6 милиони евра помал девизен прилив во 2023 споредено со 2016 (Извор: ДЗС)
Во прилог и линкот до facebook објавата на Трипуновски