Стапката на невработеност во првото тримесечје од годинава изнесува 12,9 проценти, покажуваат податоците што денеска ги објави Државниот завод за статистика.

Според објавените податоци, во овој период евидентирани се 788.909 лица како активно население од кои 687.351 се вработени, а 101.558 невработени.

Стапката на активност во овој период е 52,1, а стапката на вработеност 45,4.