Стејт департментот им наложи на владиниот персонал и нивните семејства да го напуштат Хаити што е можно поскоро поради криминалот и граѓанските немири во земјата.

Стејт департментот, исто така, ги повика оние граѓани на САД кои не работат за владата да го напуштат Хаити што е можно поскоро. Во соопштението се наведува дека киднапирањата на американски државјани се широко распространети на Хаити.

На Хаити владее насилство од вооружени банди, предизвикувајќи хуманитарна криза и раселени десетици илјади луѓе поради честите киднапирања, силувања, мачења и убиства.

Хаити не избра нов лидер откако претседателот Жованел Моиз беше убиен на 7 јули 2021 година.