Ознака: егејска македонија

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Егејска Македонија загина 21- годишната Тина Андреева – Цвета, македонска хероина од борбите на Вичо и Грамос

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Вангел Мангов се фрлил во Бистрица за да не падне жив во рацете на грчката војска, a во Сетина е застрелан Ристо Дончев

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Грција од 1945 до 1946-та прогонувани 200.000 луѓе, 20.000 затворени и 1.300 убиени од кои многу Македонци

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Грчките власти во Костурско во 1945-та осудија 61 Македонец оти своите деца ги учеле да пишуваат на мајчин јазик

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во 1924 г. Социјалистичката партија на Грција го признала правото на Македонците на сопствена држава

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Лозана е потпишана декларација по која е извршена грцизација на Егејска Македонија, во Прилеп почина М.А.Ченто

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Смрдеш е изгорено до темел, а 1.500 Македонци останале без куќи оти селото се сметало за најкомитско во Костурско

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Затворените Македонци во 1946-та од затворот Касандра во Грција упатиле апел за помош до СССР, В. Британија и САД

ВОСКОПУЛОС: Во Егејска Македонија има Македонци во 500 села, а за националните прашања решава „длабоката држава“

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Грчките власти во Костурско осудија 61 Македонец оти своите деца ги учеле да читаат и пишуваат на мајчин јазик