Ознака: НБМ

ПО АПРИЛСКОТО И МАЈСКО ПОКАЧУВАЊЕ: Народната банка ја зголеми основната каматна стапка за дополнителни 0,25 процентни поени

НАРОДНА БАНКА: Одговор на растечката инфлација е зголемување на каматната стапка на благајничките записи на 1,5 проценти

АНГЕЛОВСКА-БЕЖОСКА: Директната изложеност на нашиот банкарски сектор кон Русија и Украина е многу ниска, за разлика од соседството

ВИЦЕГУВЕРНЕРКАТА МИТРЕСКА: Денарот ни е стабилен, нивото на девизните резерви е високо и изнезува некаде околу 3,4 милијарди евра

НБМ: Мала е поврзаноста на нашата економија со економиите на Русија и Украина, па не очекуваме директни последици, но можни се индиректни

АНГЕЛОВСКА-БЕЖОСКА: Настаните во светот и тензиите меѓу Русија и Украина може да го забават растот на економијата и во нашата земја

НБМ: Состојбата треба будно да се следи поради неизвесноста и ризиците од пандемијата и актуелните геополитички тензии 

АНГЕЛОВСКА-БЕЖОСКА: Девизниот курс на денарот ни е стабилен, соодветни се девизните резерви, тоа велат и меѓународни институции

АНГЕЛОВСКА-БЕЖОСКА: Оваа е година на постепено закрепнување, идната очекуваме раст на економијата и целосно заздравување

КАБИНЕТ НА АНГЕЛОВСКА-БЕЖОВСКА: Од ЦЕФ истакнуваат дека нашата Народна банка е одличен пример за многу други во регионот